Voorspellende indicatoren van veiligheid – NVVK

Geplaatst op by juni

Voorspellende indicatoren (leading indicators) vormen de heilige graal van de veiligheidskunde. Op basis van historische data en actuele gegevens probeert men een inschatting te maken van de veiligheid van een systeem. Vervolgens wil men een uitspraak doen over de toekomstige ontwikkelingen. Verzekeraars, banken, industrie en overheid hebben ieder vanuit een ander perspectief behoefte aan een inschatting van de te verwachten veiligheid. Gedurende deze studiemiddag willen we drie invalshoeken van het proces van inschatten behandelen.

1. Veiligheidscultuur

We beginnen met een methode die de meeste bekendheid geniet, het bestuderen van de veiligheidscultuur van een organisatie. Op basis hiervan geeft men een indicatie van te verwachten veiligheid in de komende periode.

Pieter de Jonge, ingenieur, veiligheidskundige, auditor en oprichter van MI Systems, neemt ons mee in de wereld van de certificeringen.

Veiligheidsgedrag

Daarna richten we ons op een recentere invalshoek, het meten van gedrag als invalshoek om toekomstige veiligheid te voorspellen.

Juni Daalmans, psycholoog en promotor van Brain Based Safety bespreekt dat de perceptie van de medewerker van zijn omgeving (met name die van de directe leidinggevende) een belangrijke beïnvloeder is van zijn gedrag. Dit gedrag heeft weer een invloed op de te verwachten veiligheid van het systeem of organisatie.

3. Veiligheidsdata

Tot slot kijken we naar de toekomst. We krijgen steeds meer beschikking over grote hoeveelheden data die met veiligheid te maken hebben. De moderne wiskunde en informatica ontwikkelen nieuwe manieren van data-analyse waardoor we nieuwe modellen van de werkelijk kunnen formuleren die een andere kijk op veiligheid opleveren.

Pieter van Gelder,wiskundige, informaticus en geowetenschapper is o.a. vakgroepvoorzitter van Safety and Security Science van de TU Delft, de thuisbasis van de MoSHE-opleiding. Hij maakt ons deelgenoot van toekomstige ontwikkelingen van de veiligheidskunde.

Nadere gegevens

Wanneer: donderdag 6 december 2018, van 13.00 tot 17.00 uur

Locatie: Van der Valk hotel, Klein Zwitserland 8, 5126 TA Gilze

Reacties zijn gesloten.