Brain Based Safety

Gevaarsensitiviteit

Dit bericht is het tweede in de serie over hoe we met gevaren omgaan. Gevaarintuïtie  vormt een brug tussen twee andere veiligheidssystemen uit ons brein. Het eerste heet gevaarintuïtie en is in het vorige bericht behandeld. Het andere heet risicobegrip en zal in het volgende bericht centraal staan. Samen zorgen ze ervoor dat we gevaren waarnemen en daar op een juiste manier op reageren.

Angst

Gevaarsensitiviteit speelt een belangrijker rol in het zogenaamde zoogdierenbrein. Dit gebied regelt enerzijds onze emoties en anderzijds het contact dat we met anderen hebben. Deze functie wordt uitgevoerd door ons emotiecentrum, ook wel de amandelkern of amygdala genoemd. Angst is een van de belangrijkste emoties die hier verwerkt worden.

Tussen intuïtie en begrip

De ontwikkeling van gevaarsensitiviteit is van recentere datum dan gevaarintuïtie. Desondanks is het leerprincipe van gevaarintuitie, de onbewuste conditionering, ook hier werkzaam. Daarnaast is dit gebied echter ook benaderbaar door ons bewustzijn en onze taal. We kunnen beseffen dat we angstig zijn en dit ook onder woorden brengen. Gevaarsensitiviteit stuurt op deze wijze heel gericht ons gedrag. Het besef van onveiligheid is de belangrijkste motivator van veilig gedrag.

Hoe werkt angstconditionering?

Deze conditionering gebeurt via de koppeling van drie elementen: uiteraard de angst die gekoppeld wordt aan een object, maar ook aan een locatie. Dit laatste komt door de goede samenwerking met de naastgelegen hippocampus, ook wel het zeepaardje genoemd. De hippocampus heeft een dubbelfunctie: het helpt ons te onthouden en het houdt bij waar we zijn. Daardoor kunnen we heel goed gevaarlijke situaties onthouden. We onthouden echter ook waar gevaarlijke objecten zich bevinden of gevaarlijke handelingen doorgaans plaatsvinden. Vandaar het advies om een LMRA altijd ter plaatse te houden en niet in de keet.

 

 

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo: Blok56.nl
Email: info@blok56.nl
Telefoon: +31 (0) 495 623 646
Scroll naar boven