Onderzoek menselijke factor in veiligheid

Geplaatst op by juni

Doet u wel eens incidentonderzoek en wilt u uw ervaring delen voor wetenschappelijk onderzoek? In dat geval zou ik u willen uitnodigen voor deelname aan een onderzoek rondom de rol van het menselijke gedrag in het ontstaan van veiligheids-/milieu-incidenten. Hoe belangrijk die rol nu precies is en welke elementen daarin van belang zijn, dat zijn de achterliggende vragen. 

onderzoek naar incidentenMeedoen aan onderzoek?

Vanuit Brain Based Safety zijn een aantal hypotheses omtrent gedrag en veiligheid geformuleerd die nader worden onderzocht. Hiervoor zijn een groot aantal respondenten  uit verschillende branches nodig. U kunt een van die respondenten zijn door een aantal vragen te beantwoorden op basis van uw eigen eerdere onderzoeken naar incidenten of near misses. Uiteraard worden al uw antwoorden anoniem verwerkt.

Wat gebeurt er met de resultaten?

Drie dingen. Allereerst krijgt u een verslag van de conclusies. Daarnaast wordt u uitgenodigd voor een NVVK-bijeenkomst over incidentonderzoek in Gilze op 24 november 2016. Hier worden de resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd. Tot slot worden de data verwerkt tot een artikel dat wordt aangeboden aan het tijdschrift Safety Science van Elsevier. U krijgt een uitdraai zodra het artikel gepubliceerd is.

Waarover gaat het onderzoek?

Dit onderzoek gaat over de vraag hoe sterk het aandeel van menselijk gedrag is in het ontstaan van incidenten. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de impact van motieven, competenties en ervaringen. De vragen hebben betrekking op de laatste 5 incidenten / near misses die u onderzocht heeft binnen uw organisatie. Het gaat om incidenten waarbij tenminste een medewerker op enige wijze betrokken is geweest. Mochten er meerdere medewerkers tegelijkertijd betrokken zijn geweest, behandel dan elke medewerker als een aparte casus.

Wie betaalt dit?

Hoewel ik als gastdocent verbonden ben aan de Universiteit van Antwerpen, wordt dit onderzoek op geen enkele wijze gefinancierd. Het valt onder de categorie “liefdewerk oud papier”. De gedachte dat we samen de wereld een beetje veiliger kunnen maken schenkt meer dan genoeg voldoening. Wilt u collega’s attenderen op dit onderzoek: graag!

Hoe gaat mijn bijdrage in zijn werk?

De vragenlijst staat op SurveyMonkey. U kunt die bereiken door op onderstaande knop te klikken. U krijgt vervolgens een serie vragen over elke casus. Heeft u minder dan 5 casussen ter beschikking, klik dan na uw laatste casus door naar de laatste pagina. Daar kunt u uw gegevens achterlaten, zodat wij u op de hoogte kunnen stellen van de resultaten.

Alvast bedankt, Juni Daalmans

Klik hier voor de vragenlijst.

 

5 Reacties op Onderzoek menselijke factor in veiligheid

 1. Theo Fransen schreef:

  Interessant onderwerp, te meer daar juist dit het grootste probleem is. Willfull blindness noem ik het.
  Ik moet er even de tijd voor maken maar zal de vragenlijst invullen.

  Succes alvast

 2. Luc Royens schreef:

  Heb meteen de bevraging ingevuld vermits dit voor mij een actueel onderwerp is waaraan te weining aandacht wordt geschonken. Ben zeer geïnteresseerd naar de resultaten.

 3. Peter Booster schreef:

  Het is een terrein waar al veel over is gezegd, geschreven en nagedacht. De aanpak komt bij mij heel sympathiek over. Ik ben ook nieuwsgierig naar de uitkomsten. Ik zal de lijsten invullen en daarmee hopelijk een waardevolle bijdrage leveren.

 4. Jack Janse schreef:

  De verhouding tussen de harde en de zachte kant van incidenten in kaart,ik ben benieuwd naar de uitkomst.

 5. Maarten Duhoux schreef:

  Juni, ik hoop dat we nog niet te laat zijn, ik heb het doorgestuurd aan onze onderzoeksleiders.