Boek: Veilig werkgedrag door Brain Based Safety

Geplaatst op by juni

Het boek Veilig werkgedrag door Brain Based Safety is nu op de markt en o.a. te koop bij Syntax Media en de boekhandel. Het boek verbindt de moderne psychologie met de veiligheidskunde. Het legt uit hoe gedrag tot stand komt en hoe we onszelf en anderen kunnen stimuleren tot veilig gedrag.

De kern

Veilig werkgedrag door Brain Based Safety door Juni Daalmans 2014 Syntax MediaHet boek plaatst de mens in een historisch perspectief. Veel van ons huidig veiligheidsgedrag is immers al lang geleden door onze verre voorouders ontwikkeld. Alleen de veiligsten overleefden de soms barre strijd om het bestaan en waren in staat zich voort te planten. Het bewaken van onze persoonlijke veiligheid zit derhalve diep in onze instincten verankerd. Het enige nadeel is dat zowel de wereld als de gevaren sterk veranderd zijn. Om te overleven moeten we ons aanpassen aan de gevaren van deze tijd.

Risicodetectie

Veilig gedrag ontstaat door een besef van onveiligheid. Zodra wij in staat zijn de risico’s in onze activiteiten en omgeving te onderkennen, start ons brein een geheel van acties op die er samen voor zorgen dat we ons veilig gedragen. Dit is ons natuurlijk veiligheidsgedrag. Risicodetectie bestaat uit twee verschillende systemen. Het ene, risicosensitiviteit, koppelt gevaarsignalen aan waargenomen objecten en situaties. Dat leidt tot een interne alarmbel. Het andere, risicobegrip, integreert onze kennis over wat er gaande is in het beseffen van mogelijke risico’s.  Beide zetten ze ons aan tot voorzichtigheid en alertheid en stimuleren ze veilige gedragskeuzes.

Inschatten van de ernst

De stap van het besef van een risico naar veilig gedrag gaat echter nog over verschillende schijven. Een eerste toets is de ernst van het risico. Helaas heeft de mens de neiging zichzelf te overschatten en deze overschatting wordt ook nog erger naarmate we meer ervaring opdoen met een prikkel of situatie. De belangrijkste remedie is het organiseren van feedback op ons veiligheidsgedrag. Helaas gaan we die feedback liever uit de weg, maar als we die toelaten, dan scherpt het ons realiteitsgehalte.

Gedragsmogelijkheden

Ook als we de risico’s goed detecteren en inschatten, dan nog hebben we een adequaat gedragsrepertoire nodig om een veilige manier te vinden om hiermee om te gaan. We hebben een rijles nodig om goed te leren autorijden en bij veilig gedrag in een werksituatie is dat niet anders. Het inwerken van medewerkers in de vaardigheden maar ook de gevaren van het werk is dus belangrijk in het aanleren van veilige gedragspatronen.

Eerste indruk van het boek

Dat zijn enkele thema’s die verder worden uitgewerkt in het boek. Voor een eerste indruk staan hieronder de inhoudsopgave, het voorwoord van Andrew Hale (Emiritus hoogleraar Veiligheidskunde TU Delft) en het eerste hoofdstuk. Klik hier voor de eerste pagina’s.

Nu bestellen?

Het boek is online te bestellen via de boekhandel maar ook rechtstreeks bij de uitgever: Syntax Media

Juni Daalmans

 

 

Reacties zijn gesloten.